بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم Hidup tak selalunya indah, tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan
Keep love in your heart. A life without it is like a sunless garden when the flowers are dead.

Sunday, 22 December 2013

Tanda-tanda kematian


Mati adalah sesuatu yang pasti dan ia telah dijanjikan oleh Allah.
Ajal dan maut adalah perkara yang tidak boleh dielakkan sekiranya waktunya sudah tiba.
Cuma sebagai hamba Allah, berapa peratuskah amalan yang kita lakukan untuk menghadapi saat-saat itu.
Saat nyawa dipisahkan daripada badan, adalah menyakitkan seperti membuang isi yang melekat pada besi yang panas. Rasulullah (S.A.W) sendiri menyatakan kesakitan baginda di saat jibril menarik nyawa baginda atas arahan Allah. Sedangkan Rasulullah (kekasih Allah) sendiri sakit ketika nafasnya diambil, inikan kita hamba yang khilaf dan serba kekurangan, yang dosanya tidak terkira banyaknya.
Astaghfirullahalazim.
Selamatkanlah kami dari siksaan nerakaMu.
Terdetik hati kelip-kelip untuk berkongsikan tanda-tanda akan datangnya kematian ke atas diri kita. Semoga ia bermanfaat untuk kita semua.

40 Hari Sebelum Hari Kematian

Tanda ini juga akan terjadi sesudah waktu Asar. 
Bagian pusat kita akan berdenyut-denyut. 
Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pohon yang letaknya di atas Arash Allah swt. 
Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mulai membuat persediaannya ke atas kita antaranya adalah ia akan mulai mengikuti kita sepanjang waktu.

Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. 
Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

7 Hari Sebelum Hari Kematian

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah sakit di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba dia berselera untuk makan.

3 Hari Sebelum Hari Kematian

Pada masa ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita yaitu diantara dahi kanan dan kiri. 
Jika tanda ini dapat diketahui/ dipahami maka berpuasalah kita setelah itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan turun, dan ini dapat diketahui jika kita melihatnya dari bahagian sisi. 
Telinganya akan layu dimana bahagian ujungnya akan berangsur-angsur masuk ke dalam. 
Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

1 Hari Sebelum Hari Kematian

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang yaitu di bahagian ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan dingin di bahagian pusat dan akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. 
Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

wallahualam...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...