بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم Hidup tak selalunya indah, tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan
Keep love in your heart. A life without it is like a sunless garden when the flowers are dead.

Thursday, 30 May 2013

today, i've learn something.


whatever life gives you
even if it hurt you
just be strong, and act like you're okay
remember: strong walls shake, but never collapse.

i realize that, it is easy to tell the people "be strong" when they have problem
but when you face it, you will know how difficult 
it is...
yes, i've felt that pressure. it's too hard
to say "im okay"
but, only one sentence that im sure, and that is
"i will be okay" but i need time. maybe.

yes... it's hard. life is hard. 
but to move on or not.
it's your choice. 
 



Saturday, 18 May 2013

count on me


if you ever find yourself 
lost in the dark 
and you can't see,
i'll be the light to guide you

doesn't meant im perfect
but, that is what i can do.
im not better, 
but i want to make sure you will be better

just count on me
1,2 and 3
ill be here. 
but maybe one day, i will not be here anymore
but one thing you have to know
find other person
and count of them

they will be here
and you will be better

truly: Haslinda

opsss! pramugara ke ni :P



uwah-uwah... sape tu???
hah? ishhh bukan....
memang la handsome. tp bukan pramugara. Faz je dulu ingatkan jimi ni pramugara
first time naik air asia, nampak jimi, lepas tu faz kata dia pramugara.
hihi..tp bila dengar jimi speaking kelate.
"Fail" (Faz, 2011) uhuk

tapi papepun, jimi. kawan lelaki yang paling baik dengan geng2 meteora dalam kelas
semoga ukhwah ini kekal selamanya.Amin.. :)



Love end when you stop caring

Is that 'love' when you says that you are caring, but you are actually don't care.
Is that 'love' when you says that you are responsible, but you just act like a "chipsmore",
3 days you are here, 13 days you are not around.
Is that 'love' when you says that your heart full of kindness, but you are always offended someone.

No, It is not 'love'.
LOVE is
when you are always be there when they need you.
When you are really care for every inch of their heart.
When you are really appreciate them. 

THEM,
is not only your boyfriend or girlfriend,
it is also your parent, husband, wife, friends, kids, and the older.  
They need your love, and you need their love. So, 
LOVE them with all you have.
;)

Wednesday, 15 May 2013

Percintaan yang halal, jauh lebih indah


opsss...assalamualaikum....
hari ni kelip-kelip nak share kata-kata yang dipetik daripada
ustaz Pahrol Mohd Juoi: cuba baca kata-kata beliau di bawah:


hurmmm..kalau difikirkan betul juga kata ustaz Pahrol,
patut la sahabat saya pernah kata, "Abang, hanyalah gelaran yang layak untuk suami saya sahaja."
kawan kelip-kelip memang tak couple, katanya wait for the right person.
hihi, so macam mana pulak dengan yang dah ada makwe/pakwe?

hurmm, mungkin kita alpa.
ye memang betul, manusia tidak sempurna kadang-kadang alpa
sebab itu Allah maha pengampun
tetap Allah ampunkan dosa kita walau beribu kali kita melakukan dosa
sebab Allah tahu, memang manusia seringkali alpa.

baiklah, hari ni kita cuba jadi yang baik
walaupun bukan dalam kalangan yang terbaik, at least kita cuba
cuba jarakkan sesuatu yang membolehkan pudarnya kemanisan kita di alam pernikahan nanti.
insyaAllah, nawaitu yang baik akan dimakbulkan Allah
Chayok2..:)



Selamat Hari Guru


mereka guruku
tidak pernah mengeluh 
mengalirkan segala buah ilmu

mereka guruku
tidak pernah bermasam muka
kiranya ada anak didik yang nakalnya
tidak dapat dijangka

mereka guruku
tidak pernah berpaling
sekalipun kami sukar memahami sesuatu ilmu

mereka guruku
mereka ibu bapaku
mereka pewarna cita-citaku

terima kasih cikgu,
walaupun tiada mereka disini
namun, bayangan tetap segar dihati.

Nukilan Ikhlas: Haslinda

Tuesday, 14 May 2013

7 Lovely Logics


make peace with your past
so it doesn't spoil your present

what others think of you is 
none of your bussiness

time heals almost everything
give the time sometime

no one is your reasons of your happiness
except yourself

don't compare your life with others
you have no idea what their journey is all about

stop thinking too much
it's alright not to know all the answers

smile you don't own
all the problems in the world

source:Unknown










Zikir Santapan hati


zikir merupakan penawar bagi hati-hati yang sakit
zikir adalah penawar bagi hati-hati yang ragu
zikir adalah penawar bagi hati-hati yang kecewa
zikir adalah penawar bagi hati-hati yang alpa
zikir...
penawar segala sesuatu
basahkan lidahmu dengan berzikir
insyaAllah...
ketenangan itu milik kita.. :)









Monday, 13 May 2013

Don't take my kindness as a sign of weakness

 My attitude is that if you push me towards something that you think is a weakness, then i will turn that perceived weakness into a strenght.



Sunday, 12 May 2013

love at first sight

i believe in love at first sight, 
because i have love my mother,
even since i opened my eyes.


“Our mothers always remain the strangest, craziest people we've ever met.” 
― Marguerite Duras

“My mother... she is beautiful, softened at the edges and tempered with a spine of steel. I want to grow old and be like her.” 
― Jodi Picoult

“When your mother asks, "Do you want a piece of advice?" it's a mere formality. It doesn't matter if you answer yes or no. You're going to get it anyway.” 
― Erma Bombeck


“I know enough to know that no woman should ever marry a man who hated his mother.” 
― Martha GellhornSelected Letters

“My mother always said 'Don't bother other people.' I think that's good advice.” 
― Amy SedarisI Like You: Hospitality Under the Influence

“Sometimes, mothers say and do things that seem like they don't want their kids... but when you look more closely, you realize that they're doing those kids a favor. They're just trying to give them a better life.” 
― Jodi PicoultHandle With Care

“My mother's menu consisted of two choices: Take it or leave it.” 
― Buddy Hackett

“A good mother is irreplaceable.” 
― Adriana Trigiani



Maafkan daku


maafkan daku,
kerana ku tahu Allah menyintai orang-orang yang sentiasa memohon maaf
walaupun aku tidak sebaik itu.

maafkan daku,
kerana ku tahu Allah menyukai hati-hati yang sentiasa tunduk merendah minta kemaafan
walaupun aku tidak sebaik itu.

maafkan daku,
kerana ku tahu, hanya itu yang ku mampu, kerana kekuatanku ada di situ
walaupun aku tidak sebaik itu.

maafkan daku,
walaupun aku tidaklah sebaik itu,
namun aku cuba menyempurnakan isi yang tersirat
yang tersembunyi di timbunan firasat.

Monday, 6 May 2013

Paku di dinding hati

sekali hati terusik,
sekali jiwa tersakit,

ku lihat paku itu penuh di permukaan hati
bukan sengaja meletakkan
tapi kerana tanda
bahawa hati pernah dikasari

hendak dibuang 
bimbang darah terpercik
hendak diabai
namun semua sudah sarat

tiada lagi serpihan yang indah dipandang
semuanya dimamah rasa
yang peritnya maha hebat

Nukilan ikhlas: Haslinda


Apple cinta


Hari ini genap lima bulan aku berkahwin dengan Syarif. Pertemuan yang tak disangka namun membuahkan percintaan. seperti cinta aku pada buah epal itu.

"Puan, puan beritahu je apple mana yang menjadi pilihan hati. Hijau, Merah, Separa merah?" 

"Aduiii. Banyak tanya pulak mamat ni. aku karate jugakkan.." bisik hati geram.

"saya nak hijau dan merah." jawabku malas.

"amboi, garang nampak. nampak tua muka puan nanti." usiknya.

"Suka hatilah!" aku menarik kasar plastik berisi apple itu. huh! memang tak mahu dah aku datang kedai ni. bikin panasssss!!!

setelah hampir dua bulan tidakku singgah lagi ke kedai itu membeli buah kegemaranku, tergerak hati untuk ke sana lagi. harap-harap mamat tu tak ada lagi. setahu aku, kedai tu dulunya milik mak cik Azah.tapi kenapa pulak hari tu mamat tu yang sibuk-sibuk nak menjual. agaknya anak mak cik Azah kot..aku kenal benar dengannya. diapun kenal sangat aku. mana tidaknya, setiap minggu terpacaklah tubuh aku depan kedai. sebabnya satu, nak beli apple kegemaran.

"Assalamualaikum mak cik.." tegurku lembut.

"Eh, waalaikumussalam Wirza. lama tak jenguk kedai mak cik. ke mana kamu sebelum ni?"

" Saya banyak kerja mak cik. tak sempat-sempat nak datang sini." tipu sunatku.

" ye la. ye la. ni nak beli warna apa pulak?" tanya mak cik azah. aku tergelak lucu.

" hari ni saya nak dua-dua warna. merah dan hijau."

tanpa membuang masa, mak cik Azah memasukkan tiga plastik apple. 2 warna merah dan satu plastik lagi berwarna hijau.

"eh, mak cik, saya nak dua plastik je. kenapa mak cik bagi sampai tiga ni?" tanyaku hairan. namun dia tersenyum,

" Ada orang kirim pada Wirza. mak cik cuma menyampaikan saja."

haishhh, siapa pulak ni. ni mesti mamat mulut murai tu. huh!!! sabar je la. aku mengambil plastik yang berada di tangan mak cik Azah.

" Terima kasih mak cik."

" sama-sama. jangan lupa buka plastik apple yang si dia kirimkan tu. mungkin ada nota cinta dalam tu." usik mak cik azah. aku tersenyum. pandai jugak ye kenakan aku. aku mengangguk. dalam hati mula bergolak, biar betul. memang ada surat ke dalam plastik ni...

(to be continue..:)  )

Sunday, 5 May 2013

Mungkin itu kelemahanku


kata ibu, aku seorang yang sangat sensitif...
mungkin itu kelemahanku.
kata sahabat, aku mudah tersinggung...
ya, mungkin itu kelemahanku.
 kata minda, kau mudah sangat nak menangis. tapi kenapa?
kata hati, aku tak dapat melawan.
kerana itu kelemahanku.
dan
memang itu kelemahanku.
bagaimana aku tidak ingin berlari
jika hati terus diguris...

istighfar, mungkin itu kelemahanku....

Bingkisan ikhlas: Haslinda 

Thursday, 2 May 2013

love is all you need

 if you want to help someone, you need love
if you want to give anything to someone, you need love
if you want to touch someone, you need love
if you want to be near with someone, you need love

coz without love,
you can't help
you can't give
you can't touch
you can't be be near of

L.O.V.E
is a simple words,
but it is start from that word
to build your happiness,...

i love me
i love you
i love them..

                                                                    *truly, Haslinda

Wednesday, 1 May 2013

it's me, Haslinda

View my personal detail:

Nama diberi dengan senyuman
Che haslinda Daraman pelengkap kehidupan

sikap penyayang disiram indah,
namun garang jika dihalang

anak ke-4  lima tahum diselang-selang
lima beradik kesemuanya perempuan

ku sayang dia yang melahirkan
ku sayang dia yang bersengkam tulang
ku sayang dia yang sentiasa meneman

darah terserap ketakutan
bila pernah mengalami kemalangan

terbang ke sarawak bagaikan angkasawan
tak pernah merasa terbang di awangan

berbaju biru berdiri di balik pagar
pen.pengawas sekolah pernah digelar

melangkah kaki ke negeri orang
merasa udara di negeri korea

hati di bumi Kelantan
jantung di taman sarawak

Personal Quotes

The happiest people do not have the best of everything.
they make the best of everything they have







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...